Menu

Hoogopgeleid en in financiële problemen

Dit is het verhaal van Jelle. Hij valt in de categorie hoogopgeleid met een bijstandsuitkering én problematische schulden. Hij is aangewezen op de hulp van schuldhulpverlening. Dan komt er vanuit de schuldhulpverlener het bericht dat hij slechts hulp krijgt als hij akkoord gaat met beschermingsbewind. Een beschermingsbewindvoerder die door de schuldhulpverlener wordt aangewezen.

“Ik ben Jelle, 37 jaar en hoogopgeleid. Ik heb een vast contract voor 2 dagen per week in een functie die niks te maken heeft met mijn opleiding. Er is sprake van over-kwalificatie. Ik doe er alles aan om een baan te vinden voor de resterende 24 uur, óf een baan die aansluit bij mijn opleiding. Ik solliciteer dagelijks. Na lang aarzelen ben ik toch tot de conclusie gekomen dat ik voor de overbruggingsperiode een bijstandsuitkering moet aanvragen. Al is het maar om mijn vaste lasten te kunnen betalen.”

Schuldhulpverlening

“Een tijdje terug heb ik me aangemeld bij schuldhulpverlening omdat mijn schuldenlast zo groot is dat ik er zelf niet meer uitkom. Daarnaast heb ik een enorme gat in mijn hand. Ik maak beslissingen op financieel gebied die ik me niet kan permitteren. Na het doorlopen van mijn bankafschriften is dat ook wat de schuldhulpverlener concludeert. Ze stelt direct als voorwaarde dat ik onder beschermingsbewind moet als ik hulp vanuit de gemeente wil. Daar heb ik geen enkel moeite mee. Waar ik wel moeite mee heb is dat ik niet mijn eigen bewindvoerder mocht uitkiezen.”

“Als ik dan toch een beschermingsbewindvoerder moet, heb ik dan niet het recht om zelf te kiezen wie dat wordt?”

Beschermingsbewindvoerder

“Zo koppig dat ik ben heb ik zelf een bewindvoerder benaderd, iemand bij Stichting Budgetcafé. Ik ken het Budgetcafé al een tijdje omdat ze mij begeleiden. Zij hebben de aanvraag voor bewindvoering bij de Rechtbank ingediend. Tijdens de zitting heb ik de voorwaarde van de schuldhulpverlener aan de Kantonrechter voorgelegd. Hij benadrukte dat ik wel degelijk zelf een bewindvoerder mag uitkiezen. Dit luchtte erg op. Ik ben er namelijk van overtuigd dat een vertrouwde, ongedwongen relatie een positieve bijdrage levert aan mijn doel om te werken aan mijn schulden. Daarnaast vind ik het heel belangrijk dat ik een klik heb met mijn bewindvoerder.”

Stichting Budgetcafé

De consulente van het Budgetcafé ging in het begin met mij mee naar alle belangrijke afspraken, zo ook naar de nieuwe intake bij de schuldhulpverlener. Het feit dat ik er niet alleen voor sta voelt heel prettig. Omdat ik al geruime tijd door het Budgetcafé word begeleid, wilde ik niets liever dan deze relatie voortzetten. Het Budgetcafé is vanaf het begin heel duidelijk geweest. Als ik een schuldenvrij bestaan nastreef is mijn motivatie van uiterst belang. De begeleiding die ik al kreeg, krijg ik nog steeds, ook nu dat ik onder bewind sta. Ik spreek en zie mijn bewindvoerder regelmatig en ben goed op de hoogte van wat zich allemaal afspeelt. Aan motivatie ontbreekt het niet, ik ga dit gevecht aan en kom er ook uit!

Iedereen is welkom bij Stichting Budgetcafé

Ongeacht de hoogte van je inkomen en/of schulden ben je welkom bij het Budgetcafé. Hieronder zie je een aantal projecten waar we ons als stichting extra op focussen. Ben je benieuwd welk project nu actief is? Hou onze socials in de gaten!

Val jij niet binnen een van deze groepen en wil je wel graag financiële begeleiding? Neem vooral contact met ons om te bespreken welke hulp er voor jou mogelijk is.