Menu

Alleenstaande ouder en geldproblemen

Dit is het verhaal van Ramona. Een heel verdrietig verhaal met zorgwekkende financiële gevolgen. En zij is niet de enige met zo een verhaal. In Nederland zijn er duizenden alleenstaande vrouwen die de zorg van hun kinderen alleen dragen en door een samenloop van omstandigheden geen grip meer hebben op hun financiële situatie. Vaak wordt er door schaamte veel te laat aan de bel getrokken.

Ramona maakte haar post niet meer open. "Van al die rekeningen en aanmaningen kreeg ik paniekaanvallen omdat ik wist dat ik ze niet kon betalen."

“Mijn naam is Ramona (28 jaar), alleenstaande moeder van twee kinderen. Tussen mij en de vader van mijn kinderen is het goed misgegaan. Hij had nauwelijks tijd voor mij en de kinderen. De dagelijkse verzorging en opvoeding lag op mijn bord. Hij ging vreemd en ik kwam erachter dat zijn nieuwe vriendin ook zwanger was. Af en toe komt hij nog even langs maar een relatie tussen ons is er niet meer.” 

Vicieuze cirkel

“Mijn kinderen zijn het allerbelangrijkste in mijn leven. Mijn taak als moeder zijnde is om ervoor te zorgen dat ze een goed en veilig leven hebben. Ze weten niet dat ik heel erg veel zorgen heb. Ik heb schulden. De post open ik al heel lang niet meer. Van al die rekeningen en aanmaningen kreeg ik paniekaanvallen omdat ik wist dat ik ze niet kon betalen. Toen kwam de dag dat ik een brief ontving van de deurwaarder waarin stond dat er over 3 dagen een ontruiming gepland stond.

Schulden ontstaan vaak door een combinatie van verschillende oorzaken. Dat kunnen gebeurtenissen zijn, maar kennis, vaardigheden en het gedrag zijn ook bepalend.

Hulp

“Ik heb in het verleden heb tot twee keer toe geprobeerd om me aan te melden bij de schuldhulpverlening maar uiteindelijk durfde ik toch niet. In mijn buurt kent iedereen elkaar. Er werken zelf mensen bij de schuldhulpverlening die ik ken. Meiden van mijn leeftijd. Gelukkig heb ik een betalingsregeling met de deurwaarder kunnen afspreken zodat ik de komende tijd in mijn woning kan blijven, maar ik weet niet hoe lang ik me daar aan kan houden. Op aanraden van mijn nichtje heb ik mij aangemeld bij Stichting Budgetcafé en krijg ik nu intensieve begeleiding. 

Stichting Budgetcafé helpt bij het stabiliseren van de financiële situatie zodat je weer lucht krijgt en minder stress ervaart. Vanaf dat punt werken we samen naar een oplossing, eventueel in samenwerking met andere hulpverleners.

Hoe gaat het nu?

“Samen met mijn consulente ben ik naar het intakegesprek geweest bij de schuldhulpverlener. Mijn vaste lasten worden maandelijks betaald en mijn situatie is stabiel. Door de schuldhulpverlening is de aanvraag bij de kredietbank ingediend. Als mijn aanvraag wordt goedgekeurd zal ik na ongeveer 3 jaar schuldenvrij zijn. Ik ben dus in afwachting. Ondertussen blijf ik gemotiveerd.

Ondanks dat ik nog niet weet wat de beslissing van de Kredietbank zal zijn heb ik al zoveel bereikt. Mijn rekeningen worden op tijd betaald, geen nieuwe schulden, geen deurwaarders aan de deur of vervelende post, geen kasten vol ongeopende post en begeleiding waar ik altijd terecht kan. Ik heb rust en ga bewust om met dat deel wat bestemd is om van te leven. Ik ben er nog niet maar ik ben zeker goed op weg. Mijn administratie is niet meer de nachtmerrie die mij wakker houdt. Ik ben vastberaden om te werken naar een schuldenvrij bestaan.”

Iedereen is welkom bij Stichting Budgetcafé

Ongeacht de hoogte van je inkomen en/of schulden ben je welkom bij het Budgetcafé. Hieronder zie je een aantal projecten waar we ons als stichting extra op focussen. Ben je benieuwd welk project nu actief is? Hou onze socials in de gaten!

Val jij niet binnen een van deze groepen en wil je wel graag financiële begeleiding? Neem vooral contact met ons om te bespreken welke hulp er voor jou mogelijk is.