Van jong naar financieel volwassen

Doel van het project

Het project “Van jong naar financieel volwassen” van Stichting Budgetcafé is erop gericht om jongeren de vaardigheden aan te leren om met geld om te gaan, financieel gezond te zijn en (wanneer het mis is gegaan) te helpen om weer grip te krijgen op hun financiën.

“Ik ben 18 jaar geworden ennuh......”

De feiten

De afgelopen jaren zijn er tal van onderzoeken uitgevoerd waaruit blijkt dat jongeren en jongvolwassenen een bijzondere doelgroep zijn als het gaat om financiën en financiële problemen. Uit die verschillende onderzoeken blijkt in ieder geval dat:

  • Een grote groep mbo studenten van 18 jaar en ouder een schuld heeft.
  • Steeds meer jongeren melden zich bij de schuldhulpverlening.

De exacte cijfers zijn zorgwekkend en zullen waarschijnlijk hoger oplopen door de effecten van de Corona-crisis.

Factoren
Er zijn verschillende oorzaken waardoor iemand moeite kan hebben om met geld om te gaan. Als het om geldzaken/doen van je eigen administratie gaat blijkt ‘jong geleerd is oud gedaan’ niet zo vanzelfsprekend. Er komt een hoop op je af:  Zorgverzekering, mobiele telefoon, toeslagen, verzekeringen en studiefinanciering. Iemand die het geleerd heeft of iemand die hulp krijgt uit de omgeving zal zich verder geen zorgen maken. Maar wat als je het niet geleerd hebt en er geen hulp in je directie omgeving is? Je bent jong en de kans is groot dat je aandacht vooral gaat naar andere dingen. Het begint bij een juiste balans tussen wat er aan geld binnenkomt en wat eruit gaat.

“Zullen we vrijdag samen shoppen, dan hebben we geld ontvangen?”

Vaak zien jongeren de financiële risico’s niet. Ze leven met de dag, zijn gevoelig voor verleidingen, handelen impulsief en worden sterk beïnvloed door anderen. En als het dan mis gaat of mis dreigt te gaan is de kans groot dat omgeving daar ook lang niets van weet. De schaamtecultuur is groot. Dit maakt het lastig om (in een vroeg stadium) hulp te bieden.

 

Vanuit de overheid, instanties, banken en scholen zijn er verschillende initiatieven die zich erop richten om het onderwerp van geld en problemen onder jongeren bespreekbaar te maken. Jongeren moeten ervan bewust worden gemaakt hoe belangrijk het is om financieel op orde zaken te hebben. Ze moeten op de hoogte zijn van de gevolgen wanneer er betalingsachterstanden ontstaan en waar ze moeten zijn als het mis gaat.

“Ik betaalde liever mijn mobiele telefoonrekening en niet mijn zorgpremie.”

Aanpak

Ook wij zien dat steeds meer jongeren zich bij ons aanmelden. Momenteel komen wij pas in actie als iemand zich bij ons meldt. Vaak zie je dat er dan al schulden zijn. Een belangrijk onderdeel van het project “Van jong naar financieel volwassen” is dan ook preventie. De basis van onze aanpak blijft gelijk aan hoe we al onze cliënten begeleiden: we doen het SAMEN.

 

Wij doen dit door:

  • Het geven van trainingen en workshops aan jongeren. We geven trainingen en begeleiding aan jongeren die erop gericht zijn om ze leren om met hun financiën om te gaan
  • Het begeleiden van ouders/verzorgers. Hoe bereid je een kind voor op financiële zelfstandigheid
  • Het geven van trainingen aan hulpverleners die te maken hebben met deze doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan woonbegeleiders en jeugdhulpverleners.

“Ik heb wel wat onbetaalde rekeningen liggen maar het is geen probleem.”

Wij van het Budgetcafé geloven in het aanbieden van een laagdrempelige aanpak waarbij je je begeeft in de wereld van de jongeren. Jongeren willen nu eenmaal niets liever dan het geld dat binnen komt vrij besteden. Hoe meer vaste lasten hoe minder er overblijft om vrij te besteden. In onze aanpak wordt er aan de ene kant rekening gehouden met vrije tijd besteding en terwijl er ook wordt gewerkt aan financiële stabiliteit. Als je weet hoe het moet kan je werken aan financieel in balans zijn met ruimte voor vrije besteding!

Geïnteresseerd in een samenwerking of wil je meer informatie?
Neem contact met ons op via onderstaand formulier